نشاسته موجود در سیب زمینی به آنها بافت نرمی می دهد. اما محتوای کربوهیدرات سیب زمینی را افزایش می دهد. کاهش یا گرفتن این عنصر باعث کاهش محتوای کربوهیدرات آن می شود. و این روش زمانی مفید است که در رژیم غذایی کم کربوهیدرات هستید. در واقع نشاسته سیب زمینی آن را در هنگام پخت نرم و ترد می کند. اما اگر میخواهید غذاهایی مانند چیپس و سیبزمینی سرخ کرده بخورید و یا قصد راه اندازی خط تولید چیپس دارید، دانستن این نکات به شما کمک شایانی میکند.
نحوه جداسازی نشاسته سیب زمینی
برای اینکه نشاسته سیب زمینی را از آن جدا کنید، مراحل زیر را دنبال کنید:
در آب سرد خیس کنید
پوشش سفید چسبنده ای که هنگام پوست کندن سیب زمینی روی چاقو و دست شما ظاهر می شود در واقع نشاسته سیب زمینی است. شستن سریع سیب زمینی ها زیر آب سرد می تواند این نشاسته های سطحی را از بین ببرد. اما نشاسته بیشتری را می توان از یک سیب زمینی خرد شده حذف کرد. زیرا بیشتر سطح سیب زمینی بریده شده است. بعد از خوردن کامل سیب زمینی ها را چند ساعت در آب سرد خیس کنید. در این شرایط متوجه رسوبات نشاسته ای در ظرف کافه خواهید شد. حتی می توانید برای تاثیر بیشتر آب داخل ظرف را چندین بار عوض کنید.
سفید کردن سیب زمینی
راه دیگر برای حذف بیشتر، خیس کردن آن در آب داغ است. در این روش دانه های کوچک نشاسته آب را جذب کرده و متورم می شوند. برای این کار ابتدا آب را بجوشانید و سپس سیب زمینی ها را چند دقیقه در آب داغ بشویید. البته این زمان به اندازه تکه های سیب زمینی هم بستگی دارد. اما شما نمی توانید سیب زمینی را به مرحله پخت بیاورید. بعد از اینکه سیب زمینی ها را از آب در حال جوش خارج کردید، آنها را در آب سرد قرار دهید تا فرآیند پخت متوقف شود و سپس با یک حوله خشک و تمیز یا حوله کاغذی خشک کنید.
محتوای نشاسته بر اساس نوع
سیب زمینی های غنی از نشاسته دارای بافت نرم تر و خشن تر هستند. که برای تهیه سیب زمینی پخته، سیب زمینی سرخ شده، چیپس و پوره سیب زمینی مناسب هستند. وجود نشاسته در تهیه سیب زمینی پخته یا سرخ شده در واقع مطلوب است. زیرا رطوبت کمتری دارند و می توانند مایعات را جذب کنند. این خاصیت همچنین باعث ایجاد بافت نرم برای سیب زمینی می شود؛ بنابراین، حذف آن برای تهیه سیب زمینی سرخ شده و چیپس ضروری است. انواع سیب زمینی نشاسته ای متوسط شامل سیب زمینی زرد، بنفش و سفید است. حذف نشاسته هنگام استفاده از سیب زمینی برای تهیه سیب زمینی سرخ کرده و چیپس در خط تولید تولید فرنچ فرایز و چیپس آماده مفید است.
حذف یا حفظ نشاسته
اگر می خواهید مقدار نشاسته را در رژیم غذایی خود کاهش دهید، بلافاصله پس از خیس کردن سیب زمینی، نشاسته و آب را حذف کنید. اما اگر می خواهید آن را حفظ کنید، سیب زمینی ها را بعد از خیساندن در آب داخل حوله بگذارید و تا حد امکان رطوبت را جذب کنید. سپس اجازه دهید نشاسته باقی مانده در آب بماند و در ته کاسه بنشیند. حالا می توانید این دو را را قبل از پختن ترکیب کنید. نشاسته سیب زمینی محصولی است که از سیب زمینی به دست می آید. پس از خشک شدن، نشاسته به یک قوام پودری سبک از آرد تبدیل می شود. این ماده در بسیاری از دستورهای آشپزی استفاده می شود.
نحوه تهیه این نشاسته
برای تهیه این نشاسته باید سیب زمینی خام را له کرد تا نشاسته موجود در آن از سلول های تخریب شده جدا شود. سپس نشاسته را باید جدا کرده و در نهایت خشک کرد. این نشاسته پس از خشک شدن به رنگ سفید و پودری شبیه آرد است. این نشاسته بدون گلوتن است، بنابراین افرادی که دارای رژیم غذایی بدون گلوتن هستند می توانند آن را به جای آرد در دستور العمل ها استفاده کنند.
از مقالات دیگر طراحان نام گستر دیدن کنید: طرز آماده سازی سیب زمینی فرنچ فرایز
استفاده از نشاسته سیب زمینی
این نشاسته در بسیاری از دستورهای غذایی استفاده می شود و ماده ای پرمصرف است. علاوه بر پاشیدن خام روی غذا، برای موارد زیر نیز کاربرد دارد:
جایگزین بدون گلوتن برای آرد
همانطور که قبلا ذکر شد، نشاسته سیب زمینی بدون گلوتن است و می تواند به جای آرد در دستور العمل های بدون گلوتن استفاده شود. با این حال، هنگام استفاده از آن مراقب باشید زیرا استفاده بیش از حد باعث خشک شدن بافت مواد پخته می شود. بنابراین سعی کنید از آن در کنار سایر نشاسته ها استفاده کنید.
دستورالعمل های عمومی آشپزی که از این نشاسته استفاده می کنند:
- نان سریع
- نان
- ترکیب آرد بدون گلوتن
- غذا سرخ کردنی
از این ماده می توان به عنوان پودر سوخاری برای سرخ کردن غذا استفاده کرد. غذاهایی مانند مرغ، ماهی یا سبزیجات را می توان قبل از سرخ کردن با این نشاسته پوشاند. پوشش این نشاسته در هنگام سرخ کردن ظاهری طلایی و ترد به غذا می دهد.
غلیظ کننده
از آنجایی که نشاسته سیب زمینی توانایی جذب آب را دارد، یکی از مصارف اصلی آن به عنوان غلیظ کننده است. اما باید توجه داشته باشید که گرما باعث تجزیه آن می شود. بنابراین در این حالت نشاسته نمی تواند رطوبت را جذب کند و اثر غلیظ آن از بین می رود.بنابراین بهتر است آن را به آرامی گرم کنید و به تدریج به سس ها اضافه کنید.
روده کوچک نمی تواند نشاسته مقاوم را هضم کند و در نتیجه این ماده همان عملکرد فیبر را انجام می دهد. نشاسته های مقاوم از روده بزرگ عبور کرده و در آنجا تخمیر می شوند. در طی فرآیند تخمیر، این نشاسته ها باکتری های روده را تغذیه می کنند.
عوارض نشاسته سیب زمینی
به طور کلی مصرف نشاسته سیب زمینی عوارض زیادی ایجاد نمی کند. از آنجایی که نشاسته های مقاوم، از جمله نشاسته سیب زمینی، عملکردی مشابه فیبر دارند، عوارض جانبی بسیار کمی دارند. اما مصرف زیاد این نشاسته عوارضی مانند گاز معده و نفخ ایجاد می کند.
نشاسته سیب زمینی اصلاح شده
بسیاری از نشاسته ها خواص لازم برای استفاده در دستورالعمل های غذایی را ندارند. بنابراین با تغییر کیفیت آنها نشاسته اصلاح شده تولید می شود. برای تهیه نوع اصلاح شده باید آنزیم ها یا مواد شیمیایی اضافه شود. این امکان را برای طیف وسیع تری از کاربردها مانند پایداری بیشتر پس از قرار گرفتن در معرض دماهای شدید مانند گرما یا یخ زدگی فراهم می کند. این نوع نشاسته به عنوان افزودنی در بسیاری از غذاها استفاده می شود. این ماده خواصی مشابه نوع معمولی دارد و برای غلیظ کردن، تثبیت و امولسیون کردن استفاده می شود.
بهترین روش های نگهداری از سیب زمینی
نگهداری سیب زمینی ممکن است در نگاه اول کار سادهای به نظر برسد، اما اگر نکات علمی و اصولی آن رعایت نشود، به مرور زمان میتواند باعث جوانه زدن، خراب شدن یا حتی سمی شدن این ماده غذایی پرکاربرد شود. در ادامه، به بررسی روشها و ترفندهایی میپردازیم که به شما کمک میکنند سیب زمینیها را در شرایطی مناسبتر و برای مدت زمان بیشتری تازه و قابل استفاده نگه دارید.
- سیب زمینی را در محیطی خنک، خشک و دور از نور نگه دارید. دمای مناسب بین ۴ تا ۱۰ درجه سانتی گراد است. این موضوع به ویژه زمانی مهم است که قصد جدا کردن نشاسته از سیب زمینی را دارید.
- از نگهداری در یخچال یا فریزر خودداری کنید؛ چون نشاسته به قند تبدیل میشود و بافت سیب زمینی آسیب میبیند و در فرآیند استخراج نشاسته از سیب زمینی نیز تأثیر منفی دارد.
- برای ماندگاری بهتر، سیب زمینی را در سبد یا کیسه توری بگذارید. نبود جریان هوا در کیسه پلاستیکی باعث فساد سریع میشود.
- زیرزمین یا انبار غله سنتی با دمای متعادل و رطوبت کافی، بهترین جا برای نگهداری چند ماهه سیب زمینی است. این شرایط از چروک شدن و فساد آن نیز جلوگیری میکند.
- سیب زمینی را پیش از نگهداری نشویید و تنها با برس خاک آن را پاک کنید؛ زیرا رطوبت ناشی از شستشو، زمینه رشد قارچ را فراهم میکند.
- اگر سیب زمینی تازه برداشت شده دارید، آن را دو هفته در دمای ۱۵ درجه با رطوبت بالا خشک کنید. این کار باعث ضخیم شدن پوست و دوام بیشتر خواهد شد.
با رعایت این چند اصل ساده و دانستن این که چگونه نشاسته سیب زمینی را بگیریم؟ میتوان عمر و کیفیت سیب زمینی مصرفی خود را تا ۴ برابر افزایش داد. پیشنهاد میکنیم، برای آشنایی با روش تهیه یک میان وعدهی خوش طعم و متفاوت در منزل، طرز تهیه بادام زمینی روکش دار در خانه را نیز مطالعه کنید.
رنگ مطلوب برای سیب زمینی چیست؟
۲ روش ساده جهت گرفتن نشاسته سیب زمینی اگر چه میتواند به شما در استفاده بهتر از این ماده غذایی کمک کند، اما آشنایی با ویژگیهای ظاهری سیب زمینی سالم نیز اهمیت زیادی دارد. رنگ ظاهری در واقع اولین سرنخ از کیفیت درونی سیب زمینی است. رنگ مطلوب برای سیب زمینی باید یکنواخت، روشن و بدون لکههای سبز باشد. مثلاً رنگ قهوهای روشن مایل به کرم، نشان دهنده تازگی و سلامت محصول است.
وجود رنگ سبز روی پوست سیب زمینی نیز، یعنی محصول مدت زیادی مانده یا در شرایط نادرست نگهداری شده و حالا ممکن است مواد سمی مثل سولانین داشته باشد.
در مقابل، سیب زمینیهایی که پوست نازک و صاف با رنگ یکدست دارند، گزینه بهتری برای مصرف روزمره هستند و هم جذب روغن کمتری دارند. در این میان، دانستن اینکه چگونه نشاسته سیب زمینی را بگیریم، میتواند به سالمتر شدن رژیم غذایی شما کمک کند و بار گلوکز غذا را کاهش دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره میزان سرمایه راه اندازی خط تولید چیپس نیز، میتوانید با مشاوران ما در تماس باشید تا راهنماییهای دقیق و متناسب با نیازتان را دریافت کنید.
چگونه میتوانیم سیب زمینی را سالم تر بخوریم؟
چگونه قند و نشاسته سیب زمینی را بگیریم؟ این سوالی است که بسیاری از افراد نگران قند خون یا پیرو رژیمهای سالم تغذیهای از خود میپرسند. واقعیت این است که سیب زمینی، اگر درست پخته و نگهداری شود، نه تنها برای سلامتی مضر نیست، بلکه میتواند منبعی مفید از فیبر، ویتامین C و پتاسیم باشد.
اغلب ضررهایی که به سیب زمینی نسبت داده میشود، به روشهای ناسالم پخت آن مثل سرخ کردن یا افزودن خامه و کره مربوط است. در جدول زیر، پنج روش سالم برای پخت سیب زمینی معرفی شده است که در آنها خبری از سرخ کردن و افزودنیهای ناسالم نیست!
توضیحات |
روش پخت |
با پختن سیب زمینی همراه با پوست و بدون افزودنی چرب، نه تنها بخش عمدهای از مواد مغذی آن حفظ میشود، بلکه هضم آن نیز آسانتر خواهد شد. |
آبپز با پوست |
این روش سریع، کم چرب و کاربردی است؛ سیب زمینی در مدت کوتاه و با حداقل روغن یا حتی بدون روغن، پخته و نرم میشود و طعم خوبی دارد. |
پخت در ماکروویو |
ترکیب تکههای پخته سیب زمینی با سبزیجات تازه و چاشنیهای سالم مانند آبلیمو یا سرکه، یک وعده سبک، بدون کلسترول و مغذی فراهم میسازد. |
سالاد سیب زمینی |
با نیم پز کردن و سپس گریل کردن سیب زمینی، میتوان به بافتی برشته و طعمی لذیذ بدون استفاده از روغن زیاد دست یافت؛ جایگزینی عالی برای سیب زمینی سرخ کرده. |
کبابی در تابه گریل |
با حذف خامه و کره و افزودن ماست یونانی یا روغن زیتون، پورهای نرم و خوش طعم تهیه میشود که مناسب رژیمهای سالم و سبک است. |
پوره سیب زمینی سالم |
همان طور که اشاره شد، سیب زمینی به شرط رعایت روش پخت، نه تنها مضر نیست، بلکه میتواند بخش مغذی، ساده و سیرکنندهای از برنامه غذایی روزانه باشد. تنها استفاده از چاشنیهای طبیعی و روشهای پخت کم چرب، رمز بهره بردن از خواص آن است؛ به ویژه اگر بدانیم چگونه نشاسته سیب زمینی را بگیریم و با کاهش محتوای نشاسته، آن را به گزینهای سالمتر تبدیل کنیم.
در نهایت، اگر در حوزه تولید مواد غذایی فعالیت دارید یا به راه اندازی خط تولید چیپس علاقمند هستید، مطالعه مقاله انواع دستگاه تولید چیپس صنعتی به شما توصیه میشود.